Menstruatiecups

Hoewel ik beloofd had geen berichten meer te posten in deze trant doe ik het lekker toch. M’n borstentragedie kon onverwacht op heel wat positieve reacties rekenen, wat vraagt om een vervolg. Alweer een vrouwelijk thema met taboes: menstruatie! Hoera!

Al even keek ik uit naar alternatieven voor de klassieke maandverbanden, tampons en inlegkruisjes. Het papier schuurt en voelt droog aan, het lintje die uit je bikini komt piepen en vleugels die vliegen naar een vreemde bestemming.. Het zijn maar enkele minder goede ervaringen met deze producten. Bovendien hield ik niet van het hele wegwerpgedoe, elke maand zoveel moeten weggooien en dat voor wat druppels bloed!

Er bestaan reeds verschillende alternatieven die hun weg naar het grote publiek vinden. Zo bestaan er herbruikbaar, absorberend menstruatie ondergoed en menstruatiecups. Na zeer korte zoektocht naar informatie op het zeer betrouwbare Wikipedia ontdekte ik dat de menstruatiecup reeds sinds 1867 bestaat!  Wat gek dat deze nog zo onbekend is. Hoog tijd om mijn steentje bij te dragen aan de bekendmaking van deze geweldige, ecologische oplossing voor het opvangen van onze magische vruchtbaarheidsdruppels. IMG_5555beter.jpgIk kocht enkele maanden geleden mijn exemplaar voor €25 bij Monki, een winkelketen die bekent staat om zijn taboe doorbrekende campagnes en female empowerende kledij. Ik had namelijk al enkele postieve, maar ook negatieve, verhalen gehoord over dit alternatief en was erg benieuwd naar mijn persoonlijke ervaring. Ik had al vaak informatie opgezocht over de cup alsook hoe je deze moet gebruiken. Mijn eerste keer ging dan ook supervlot en in één keer goed. Je krult als het ware het cupje naar binnen in de vorm van een C en brengt hem zo naar binnen tot enkel nog het uiteinde deels uitsteekt. Ik voelde er helemaal niks van eenmaal ingebracht en vergat bijna dat ik ongesteld was. Toen ik voor het eerst naar het toilet moest hoefde ik me geen zorgen te maken over een tampon die er uit komt piepen of mogelijk vlekken op m’n kleren, ik kon hem gewoon laten zitten! De cup mag je maximum twaalf uur zonder leegmaken inhouden. Perfect dus voor een school-of werkdag.

Maar je moet dus ooit wel eens die cup er weer uit halen. Dit kan heel makkelijk door het uiteinde met extra grip. Je trek dit naar beneden net zoals bij een tampon. Je moet hierbij wel opletten dat je het cupje alvast wat dubbelplooit. Het cupje zuigt zich namelijk vast in de vagina, zodat hij niet zou verschuiven. Door het dubbelplooien laat je alvast wat lucht binnenkomen en komt de cup los. Daarna kieper je de inhoud van het cupje in het toilet en spoel je deze met schoon water onder een kraan. Belangrijk is dat de gaatjes aan de bovenkant weer vrij zijn. Daarna stop je hem er gewoon weer in en klaar is kees! Heel handig als je thuis bent natuurlijk, want thuis heb je een kraan dicht bij je of kun je wel even tot een lavabo komen. Op heel veel plaatsen is geen lavabo in het toilet, hoe los je dat dan op? Ten eerste kun je uiteraard beroep doen op het rolstoeltoegankelijke toilet, daar zijn vaak lavabo’s geïnstalleerd in het hokje. Indien die er niet zijn is het handig om een flesje water op zak te hebben of een leeg flesje die je ter plaatse opvult voor je het hokje binnen gaat. Je kunt namelijk de cup boven het toilet afspoelen door het flesje er over heen te gieten. Zo heb ik me ook op kot kunnen redden gezien er geen lavabo is in het kleinste kamertje. Verder kun je ook de cup meenemen onder de douche en hem daar grondig afspoelen, superhandig!

Maar is dat niet vies? Nee, helemaal niet! De cup is heel hygiënisch gezien je deze na elke periode in warm water moet koken op het vuur of enkele minuten in de microgolfoven laten opwarmen om hem terug steriel te maken. In tussentijd spoel je de cup altijd af met schoon water, meer heb je niet nodig.

Ik som voor de duidelijkheid nog even enkele voor- en nadelen op:

+ je bespaart heel veel geld omdat je deze cup 2 tot 10 jaar kunt gebruiken indien je deze goed verzorgd. Na 6 maand heb je de kosten van de cup al uitgewonnen.

+ je voelt er niks van

+ ideaal om te sporten en te zwemmen

+ je kunt hem heel lang inhouden en je hoeft je er overdag geen zorgen om te maken, je kunt hem zelfs een dag op voorhand al inbrengen als voorbereiding op de eerste vlaag

+ ecologisch

– kan voor wat geklungel zorgen in een toilet zonder lavabo

– niet iedereen heeft een even positieve ervaring, het hangt van persoon tot persoon af

Om jullie nog beter te informeren komt een vriendin binnekort gastbloggen en haar ervaring delen met jullie!

Liefs, Laura

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s